Regelmessig rengjøring
13. juli 2018

Renhold av bolig

Renhold av bolig

Å rengjøre en bolig kan umiddelbart synes som en selvsagt oppgave, men det kan likevel være at du har en del spørsmål. Og hvordan rengjør du et toalett?

Ha en plan for hvordan du vil ha det

Bestem hvordan du vil gjøre rent, og hvor mye tid du har til rådighet. Dette vil hjelpe deg når du skal sette opp en plan for renholdet i din bolig. Vær realistisk med tanke på hva du kan gjøre, hvor mye tid du har til rådighet og hvor motivert du er for å gjøre rent i huset ditt.

Begynn fra toppen og jobb deg nedover. Du ønsker ikke å støvsuge gulvet først, for deretter å fjerne smuler over alt på gulvet etterpå. Start med å rydde først, slik at rommene er klare for rengjøring. Det kan være smart å utføre litt rydding og rengjøring hver dag, slik at det ikke hoper seg opp. Ha en større rengjøring 2-4 ganger hver måned, om mulig.

Lag en sjekkliste over det som skal rengjøres

Ha en oversikt over hvilke rom du ønsker å starte rengjøringen, og fullfør rengjøringen for hvert rom. En måte å gjøre det på er å starte med det innerste rommet i huset, for deretter å jobbe deg utover mot hoveddøra. Lag en plan slik at du eksempelvis tørker støv først, deretter støvsuger, og til slutt vasker gulvene. Dette gjør rengjøringen mer effektiv.

Delegere rengjøringen

Fordele renholdet på andre medlemmer i husholdningen. Rengjøringen går mye raskere dersom alle i husholdningen har sine oppgaver knyttet opp mot husvasken. Delegere arbeidsoppgaver etter alder. Husk at det forskjell på vaske toalettet og legge sammen klær. Rullere på hvem som må gjøre hva, slik det blir mer motiverende å gjøre rent.

Vaske toalettet

Å vaske toalettet er kanskje ikke det du har mest lyst å gå i gang med, men likevel noe av det viktigste renholdet du kan utføre i din bolig. Et toalett bør alltid være rent, slik at det er innbydende for de som skal bruke det. Bruk hansker om ønskelig, og start med de minst skitne områdene, og avslutt med dobørsten for å rengjøre i selve doen. Til slutt kan du vaske gulvet rundt doen. Bytt vann og klut når du er ferdig med rengjøringen av toalettet. Vær nøye med at du har kluter som du kun bruker til doen!

Vask dusjen og badekaret

Dusj og dusjkabinett blir fort skitne, og skitten kan sette seg godt dersom du ikke utfører regelmessig renhold. Bruk miljøvennlige rengjøringsmidler som er effektive av fjerning av belegg på vegger, dusjkabinett og badekar. Bruk rengjøringsmidler for glass på glassdører i dusjkabinett.

Relaterte artikler:

Regelmessig rengjøring

Pris for regelmessig renhold